30 April 2014

Sabar, sabar!

Assalamualaikum wbt.

Bismillah. Alhamdulillah, Allah masih kurniakan kudrat ni untuK dapatkan secebis ilmu. Demi kebaikan mase depan dan sejagat. 

Kali ni nak cerita pasal marah. Marah itu fitrah. Yang telah Allah tempatkan dalam diri setiap manusia. Reaksi pada sesuatu yg menguji kesabaran kita. Perasaan ini tidak akan hilang malah mungkin akan bertambah mengikut situasi.

Marah ini bukanlah kerana kita ni sudah menjadi jahat. Bukanlah juga perasaan ni tak bagus. Namun jika hilang perlulah di adakan. Tujuan marah itu demi memerangi orang kafir. Jika tiada marah masakan kita ada perasaan benci pada golongan yang membenci Baginda. Ada masalah pada iman seseorang jika dia tidak merasa marah jika ada golongan yang menghina Nabi. Nauzubillah minzalik.

Dalam mencegah kemarahan. Hendaklah bersabar dalam menjauhinya. Anggap itu ujian dari Allah dalam menguji tahap kesabaran kita sebagai muslim sejati. Marah perlulah dipecahkan dan dibahagikan ikut keperluan. Bukan pada perkara yang tidak sepatutnya. Marahlah pada perkara yang munasabah dan mengikut tempat. Rasulullah saw menggalakkan kita menegah segala kejahatan dan menyuruh buat kebaikan.

Marah perlu dikawal dgn ilmu dan akal. Kita perlu bijak dalam menangani marah. Kadang- kadang Allah turunkan sesuatu dengan kehendakNya, jadi tahanlah marah.

Bagaimana hendak mengawal marah anda??

Jika anda sedang marah ketika berdiri maka duduklah untuk kawal kemarahan. Namun jika dengan duduk masih tak dapat kawal marah maka berbaringlah. Walau dgn berbaring pun masih tidak berjaya maka bangun dan ambillah wuduk. In shaa Allah dapat menghindar dari godaan syaitan yang menghasut kita.

Marah ini ibarat bara api dalam hati manusia. Jika kita dapat kawal kemarahan ini, nescaya Allah akan kurniakan keredhaanNya pada kita diakhirat nanti.
Ameen.


posted from Bloggeroid

28 April 2014

Self-Concious

Assalamualaikum wbt.

Bismillah. Tak disangka umur dah cecah 22 tahun. Ingat lagi masa mula2 blogging. Mengenal apa itu blog and writing. Siap beli buku bagai demi nak mendalami bidang blogging ni. Masa tu umur masih mentah,
habis sekolah. Baru nak mengenal apa itu dunia.

Dalam menjalani 4 tahun hidup sebagai student dan dalam masa yg sama menginjak umur awal 20an. Pelbagai liku dan ranjau sudah diharungi baik dari faktor fizikal, mental, sosial dan emosi malah rohani. Dari itu baru diri ni tersedar yg bukan senang nak mengharungi dunia ini dan memvasuki apa itu KEMATANGAN. Semua itu proses dalam mengenal diri sendiri, tujuan, tuhan dan masa depan. Jiwa yg membakar ni berapi dalam hendak mencapai pelbagai aspek. Jatuh bangun, caci maki, suka duka, pahit manis, salah silap, miskin kaya. Apa sahaja akan mencakupi seluruh kehidupan ni.

Dewasa ini, aku dalam proses STRUGGLE dimana ingin mencapai sesuatu dalam waktu yg singkat. Angan besar namun terasa kecil dan kerdil diri ini untuk menggapai. Kadang masa itu bagai terlalu lambat dan kadang masa bagai terlalu cepat. Otak ni sentiasa berjalan memikirkan NEXT STEP apa yg patut aku lakukan. Emosi bagaikan satu memusuhi fikiran dan diri. Buatkan jiwa jadi lemah, putus asa dan kurang motivasi.

Bila dibawah, baru aku teringat SIAPA yang menjadikan diri ini. Yang mewujudkan aku dengan tujuan sesuatu dimuka bumi ini. Aku tahu aku perlu laksanakan tugas itu dengan penuh dedikasi dan tanggungjawab. Aku perlu hipnotasi diri ini agar lebih kuat utk memegang amanah itu.

Dalam pada itu, aku dapat JOB lagi. Job yang aku tak sangka aku akan buat satu hari nanti. Dan job itu telah pon aku laksana dan alhamdulillah hasil dan rezeki itu ada.



Aku tahu wujudnya aku ada makna. Tidak sia2 dan berguna. Bersyukur aku. AZZA WAJALLA masih sayangkan aku. Dan Dia akan terus menyayangi HAMBANYA.

posted from Bloggeroid

26 April 2014

Aching Everywhere

Assalamualaikum wbt.

Bismillah. Hari yang baru untuk permulaan yang baru. Dah takde student life, zaman remaja, enjoy and have fun. Dah takde semua tu.

Ini masenya untuk memikirkan masa depan yang lebih cerah. Berdepan dengan realiti yang selalunya indah khabar dari rupa. Kita masih ada iman, masih ada takwa dan masih ada Allah. Tiada alasan untuk lari dari konteks tu.

Membuat kesilapan demi kesilapan. Itulah proses pembelajaran, dalam mengenal erti kehidupan. Ilmu itu berterabur, berselerak. Sifatnya merata tidak pernah fix. Kita yang patut membuka minda. Memberi ruang pada hati untuk menerima. Siapa kita dan tujuan kita. Dalam mencorak kehidupan yg lebih realitas dan maju.

Benar, tidak pernah salah. Kehidupan umpama penjara yang penuh batasan. Dalam dewasa ini, untuk kita fokus pada sesuatu banyak faktor akan menghalang. Contoh, persekitaran, emosi, manusia, nafsu, akal malah kehendak. Elemen- elemen inilah yang kadang menyekat utk kite bergerak. Membuat sesuatu yang lebih inisiatif dan efektif. Dan kadang merosak kita dan lebih teruk 'menjahanamkan' kita.

Apa yang perlu kita buat?? Diam? Buat bodoh je?

Masing-masing ada jawapan tu dalam diri. Teruskan perjalanan. Jangan takut. Maju. Kerana sifat kita begitu, fitrah kita begitu, tugas kita begitu. Takkan boleh berpatah kerana masa terus berjalan. Membentengkan kita dengan masa silam. Malah pada seminit yg lepas atau sesaat yg lepas.

Siapakah dan mampukah kita utk menghalang??

Jawapannya tidak dan bukan siapa-siapa.

DIA, yang maha segalanya. Memerhati dan menjadikan. Menurut dan mengikut. Itu tugas kita. Jangan putus asa. Teruskan perjalanan ini dengan bijak. Maju.

posted from Bloggeroid

Bloggeroid

Assalamualaikum wbt.

Bismillah. Ehem ehem testing. Nampaknye ini kali pertama aku berblog gune fon. Well, its my first try. Dan tak lain tak bukan post yg rasenye pertama dalam tahun ni. Haha ape nak jadi lah aku ni.

Dalam pada menyepi ni, dah banyak perkara berlaku dalam hidup. Sedar tak sedar. Harapnye semuanya berjalan lancar dan takdelah aral gamoknye. Moga dipermudahkan semua urusan oleh Allah SWT.

Okay......awkward!!! Sebabnye dah lame sgt tak mengepost. Mcm nilah jadinye. Nak susun ayat pon lintang pukang. Lagilah nak berbahasa formal.

Btw, moga permulaan ini adalah yg baik dan biarlah juga pengakhirannya jugq baik.

Adios!!

posted from Bloggeroid